:: UWANG ::

:: IKUTAN YUKK! ::

Jumat, 23 Maret 2012

ingat comel ke nak berahsia benda macam ni?

Assalamualaikum and hye.

Setelah berfikir semasak-masaknya, saya pun decide nak update blog instead of membaca jurnal gigi dan mulut walaupun esok ada post test sebab saya malas dah nak mengadap tulisan-tulisan. Biar saya pulak yang menulis. Hahah.

Sekarang ni nak story pasal rahsia. Korang mesti pernah terbaca atau tertengok cerita pasal sepasang kekasih yang salah sorangnya menderita penyakit kronik yang boleh bawak maut tapi thinking that this thing might make her girlfriend or his boyfriend sad, he or she decided to keep it by his/herself and staying away from orang yang dia sayang or suka tu walaupun dia tahu yang kekasih hati dia tu sayang gila kat dia. And in some stories, this characters dibawak oleh sebuah keluarga. Meaning that yang sakit tu salah sorang dari family members tu. Then terjadilah peristiwa-peristiwa yang menyayat hati perasaan jiwa dan raga bila yang sakit tu mati dan tinggalkan wasiat mintak maaf and explain all the reasons about what happened. And orang yang sayang dia ni pun menangis tersedu-sedu, dan tak kurang juga yang menyesal sebab pernah marah orang yang sakit ni and etc etc. Ahhh, typical sad-ending of love stories.

Saya sebenarnya kurang bersetuju dengan segelintir manusia  (wahh ayat dah macam pemberita) yang suka laa nak secret-secret tentang penyakit dengan alasan dia tak nak orang sedih or kesian or whatever laa perasaan touching towards him or her. Even kalau benda ni jadi kat diri saya sekalipun, saya takkan buat macam tu. Mungkin orang akan cakap,"eleyhh, saja laa tu nak mintak kesian orang tu, then cakap dia ada penyakit kronik blablabla" tapi lantak laa. Saya kisah apa dengan mulut orang tu. 

Bagi saya, biarlah orang tahu from the very beginning yang saya memang ada penyakit so that after saya dah tak ada nanti tak perlu lah nak sedih-sedih or marah or menyesal sebab tak tahu yang saya ni sebenarnya sakit. Let say if kita berahsia dengan parents kita yang kita sebenarnya ada penyakit, pastu nanti bila kita dah tak ada parents kita rasa macam loser sebab anak sakit pun dorang tak tahu then rasa menyesal sebab tak jaga kita betul-betul then sedih sangat and of course laa it keep haunting our parents. Dosa wooo buat parents kita sedih. Dah laa dah mati, cemana nak tebus balik dosa tu? And the same thing happen to our wife or husband bila kita rahsia-rahsia pasal kita sakit. Mesti dia akan sedih memanjang sampai kadang-kadang ada yang tak sanggup nak cari pengganti sebab menyesal tak jaga kita betul-betul. Haaa, tak kesian ke kat orang yang sayang kita tu? Kesian kannnnn. Tapi lain cerita laa kalau nak berahsia dengan kekasih or crush or orang lain yang takde kaitan dengan kita. Sebab kalau kita berahsia sekalipun, bukan dapat dosa. Lagi bagus adalah. Hehe.

The point is jangan buat orang yang kita sayang sedih after kita tinggalkan dorang. Perhaps my imagination about this kinda story is way too high compared to the reality, but what im trying to say is tak guna kita nak berahsia dengan orang yang kita sayang when the secrecy is only makes them sad and live in upside-down world and at that time, we can do nothing untuk perbetulkan balik keadaan. Kalau betul kita sayangkan orang tu, kita takkan buat dia menangis atau sedih walaupun kita dah takde. 

Ehh, rasa macam sedih laa pulak entry kali ni. Dah laa. Emosi sangat pun susah jugak. Hehehe. That's all for this time! Bye bye! :)


Selasa, 06 Maret 2012

white coat ceremony @ janji sarjana kedokteran @ angkat sumpah co-as.

Salam and hai bloggers sekalian.

Kali ni nak update pasal 'White Coat Ceremony' @ 'Janji Sarjana Kedokteran'. For your information, white coat ceremony ni akan dilakukan oleh medical students before masuk clinical. Semacam akur janji laa. So, pada hari Khamis minggu lepas, saya dan kawan-kawan yang lain disumpahkan sebelum menjadi seorang clinical student. Haa, scary tak bunyi dia? Hahaha. Kat bawah ni antara gambar yang saya sempat snap. Sebab terlalu busy nak mengisi borang and so on.


me, thinking about the future


my groupmates


my darlings


my babes

Hmm. Seems like that's all for this time. Actually malas nak update sebab benda ni macam nothing je pun. Tapi takpe laa. At least tuan blog ni hidup lagi. Hahaha.

Jumat, 02 Maret 2012

asal tidur je kena tindih ngan hantu. nyampah betul!

Salam and hai bloggers sekalian.

Seperti biasa ayat pertama yang  harus ada waktu mukaddimah adalah "lamanyaaaaa aku tak update blog nihhh". Hehehe.

Okelah. Sekarang saya nak story pasal experience sendiri pasal kena tindih masa tidur. Saya dulu time sekolah menengah saya stay kat asrama. Memang start dari form 1 sampai form 5 duk asrama. And start duk asrama laa saya selalu tidur kena tindih ngan hantu. Kadang-kadang time kena tindih tu dah takde rasa takut dah sebab menyampah dah kat hantu yang tindih saya tu. Asyik kacau orang nak tidur je. Nak-nak kalau saya tidur petang. Alamatnya memang siap sedia laa kena tindih. Sebab tu sampai sekarang saya memang sangat-sangat jarang tidur petang. 


Kadang-kadang bila balik bercuti pun hantu tu ikut saya balik rumah. Saya ingatkan kat asrama je kena. Rupanya kat rumah pun kena jugak. Kesian kat saya. Huhu. Dah macam-macam benda yang saya nampak time saya kena tindih. Ada lembaga berbulu, hitam, mata merah, taring panjang dan macam-macam lagilah. Tapi kadang-kadang saya buka mata tapi macam tutup mata. Gelap tak nampak apa-apa. Time kena tindih tu, badan saya macam tak boleh nak gerak. Cuba laa macam mana pun, still tak boleh. Kalau boleh pun, just pergelangan tangan and kaki je yang boleh nak gerak godek-godek. Tapi kalau nak pusing badan ke apa ke, memang berat sangat-sangat. Time tu macam-macam ayat saya baca. Tapi kadang-kadang sebab takut sangat so macam blur tak tau nak baca apa. Memang scary lah bila tidur kena tindih ngan hantu.




Tapiiiiiii, itu dulu. Sekarang ni bila dah belajar sikit pasal ilmu kesihatan, saya dah tau dah kenapa boleh jadi macam tu. Actually, fenomena tidur kena tindih ngan hantu ni scientific name dia adalah 'Sleep Paralysis' atau 'Lumpuh Ketika Tidur'. Biasanya, lumpuh waktu tidur ni jadi masa korang baru je nak tidur atau dah tidur selama beberapa jam. Pastu korang rasa macam dah bangun, dah boleh bukak mata tapi fikiran macam melayang-layang. Time korang cuba nak betul-betul bangun tu baru korang sedar badan korang dah tak boleh nak gerak. Nafas pun rasa macam sesak. Nak menjerit pun suara macam tak keluar. Badan rasa berat yang amat macam kena tindih ngan sesuatu. And time tu jugak korang akan nampak bayangan-bayangan yang scary atau dengar orang menjerit and so on. Fiewwww. Scary kaaaannn?

Sebenarnya penerangan tentang lumpuh waktu tidur ni sangat laaaahhhh panjang. Tapi untuk lebih senang nak faham, lumpuh waktu tidur ni disebabkan oleh otak kita dah jaga tapi badan kita still lagi tidur. Biasanya keadaan macam ni jadi sebab kita terlalu letih atau waktu tidur kita yang tak menentu. Actually, tidur ni ada beberapa tahapan dia. Tapi malas laa nak tulis. Just nak kasi korang faham je. So, dari beberapa tahapan ni akan terjadi skipping stage time sleep paralysis. Maksudnya, korang sepatutnya tengah tidur lagi, tapi ntah camane otak korang dah terjaga, tapi badan korang still lagi dalam stage tengah tidur. Sebab tu korang rasa macam dah bangun tapi badan still tak boleh gerak. And pada masa ni, korang akan dengar suara-suara atau melihat bayangan-bayangan yang scary, dan itulah yang dinamakan halusinasi. Mungkin disebabkan otak korang masa tu tak berapa nak betul lagi, atau perasaan cemas sebab badan yang tak dapat nak digerakkan. 

Sooooooo, untuk adik-adik yang rasa macam takut lagi time kena tindih tu, pasni jangan takut-takut lagi k. Tak kisahla adik-adik ke, kakak-kakak ke, abang-abang ke, pasni dah tak perlu nak risau kalau rasa badan tu berat semacam je. Solution dia, jaga sleep timetable anda jangan kasi berterabur, and jangan tidur time letih yang amat. Kalau boleh, rileks-rileks dulu before tidur. Tenangkan fikiran. And yang penting, baca doa tidur. Kalau dah terlanjur kena tindih tu, jangan panik. Just rileks. Kasi badan korang rileks and bangun perlahan-lahan untuk elakkan korang rasa cemas yang amat then takde laa dengar or nampak benda-benda yang scary.

Oke laa. Dah panjang lebar dah menaip ni haa. Nak gi buat kerja pulak. Petang ni ada jaulah kat Sibolangit, Medan. Kalau saya rasa rajin, nanti saya upload and story kat korang. :D

:: IKLAN ::