:: UWANG ::

:: IKUTAN YUKK! ::

Minggu, 12 Agustus 2012

'Aku Islam' atau 'Aku islam'?

Salam and hai bloggers sekalian.

Sengaja update blog tengah malam supaya feel 'lailatul qadar' tu up sikit. Tapi bukan nak cakap pasal lailatul qadar. Bukan. Bukan. But still ada kaitan dengan Islam.

Hmmm. Islam dan islam. Let me tell u one story about Islam and islam. 

Nak dijadikan cerita, hari Sabtu 2 minggu lepas, saya rasa sangat boring. Takde on call. Tak tau nak buat apa. Dari petang dah set dalam kepala malam tu nak main game puas-puas sebab bukan selalu dapat cuti full dari petang Sabtu sampai Ahad. And pagi Ahad tu nak  bangun lambat sebab memang tengah 'cuti'. Heheh. Then, tetiba terbaca status sorang ukhwat yang update pasal ISK (Ini Sejarah Kita) daurah kat rumah dia. Walaupun saya bukan ahli usrah tu, tapi sebab tak tau nak buat apa, saya pun saja tanya boleh join ke tak. Dia cakap boleh. So, after maghrib tu saya terus pecut motor pergi rumah dia memandangkan kompleks rumah kitorang dekat je. And oleh sebab malam tu start usrah dah lewat sebab nak sembahyang terawikh, so terpaksa overnight rumah dia. Masa tu memang tak bawak apa-apa. Just bawak diri and henfon and motor sebab memang tak plan pun nak tidur rumah dia.

By the way, she is the naqibah for the usrah. Walaupun dia sebaya ngan saya, tapi dia sangat bagus dan bertauliah. Cara dia pimpin usrah rasa macam 'wahhhhh' Terasa diri ini sangat kerdil. Cara dia sampaikan ilmu sangat cool. Dan saya rasa memang terkesan dengan apa yang dia bagitau sampai ingat satu-satu and faham and terasa nak update dalam blog. Hehehe.

Malam tu after terawikh, usrah pun start. Kitorang bincang pasal Islam dan islam. Mesti korang pun tertanya-tanya apa beza Islam dan islam. At first saya pun macam pelik. Islam dan islam berbeza ke? Tapi lepas naqibah tu terangkan, baru saya faham apa beza 'aku Islam' dan 'aku islam'.

Let say 'aku Lari' dengan 'aku lari'. Kalau 'aku Lari', kita akan terbayang yang orang tu nama dia Lari. And tak semestinya dia sedang berlari. Tapi kalau sebut 'aku lari', yang terbayang dalam kepala for sure orang tu sedang berlari. 'Lari' dengan 'lari' dua kata yang berbeza. Satu menunjukkan kata nama, satu lagi menunjukkan kata kerja. Macam tu jugak 'aku Islam' dan 'aku islam'. Satu menunjukkan hanya islam pada nama. Tapi satu lagi menunjukkan dia memang mengerjakan islam tu sendiri. Apa yang islam suruh, dia lakukan. Apa yang islam larang, dia elak. Sebab islam pada dia adalah satu kata kerja, bukan kata nama. Get it,dear friends?

So, macamana dengan kita pulak? Kita ni Islam atau islam? Tepuk dada, tanya iman. :)

By the way, malam ni dah termasuk malam-malam terakhir Ramadhan. Ayuh pecutkan amalan-amalan yang baik supaya mala-malam terakhir bulan ramadhan kali ni tak sepi. Bukan senang nak dapat 'extra bonus pahala' macam bulan ramdhan. Takde kita dapat kat bulan-bulan yang lain. Apa lagi dengan 'super extra bonus pahala' pada malam Lailatulqadar. Heheheh. Semoga kita dipertemukan dengan malam yang lebih baik dari seribu malam ni. Aminnn.

Oke lah. Esok saya dah start masuk department baru. Pediatric. Hopefully everything gonna be smooth. InsyaAllah. And last but not least, selamat berpuasa kawan-kawan!


Sabtu, 07 Juli 2012

catheter laboratory time!

Salam and hai bloggers.

Kali ni kena update cepat-cepat sebab malam ni nak kena pegi hospital for night shift or oncall. Just wanna share some pics of my friends and me wearing the radiation-proof coat yang sangat maha amat berat tapi cool. Macam tukang masak pun ada. For your information, this coat must be wear if u wanna enter the catheter laboratory. Ruang ini dipakai untuk melakukan kateterisasi jantung pada patients, whether it is just for angiography  or nak pasang cincin untuk coronary artery. Oke, just cut off the crap. Lets the pics talk! :)










Got to go! Daaaa~

Sabtu, 16 Juni 2012

actually life as a medical co-assistant is not that busy.-truer story- [but is 'truer' exist in english dictionary?]]





Salam and hai bloggers sekalian.


Actually, the only reason i post this entry tonight (or you can say it 'morning' since the clock strike 3 times just now. and obviously i'm not explaining about the time! *facepalm*) because i'm not that sleepy. My heart beats fast since i just finished watching a creeeeeeepy movie. And i'm scared to sleep. That's all.

And and and. Sebab tak boleh tidur so i decided to post this entry. Seperti yang telah disebutkan di atas, i mean the title, so i'm gonna make a correction here. And you can read the title again. And compare with my last entry. And that's the point. And why there's so many 'and' here?

Okay lah. Just cut the crap. I just wanna share some photos about how my co-ass life actually look like. I repeat, it was not that busy. But i think its depends on the department. As i just finished my second department today, so i can make a conclusion that this department is busy only in the first 6 weeks. After masuk stase luar (which means bertugas kat hospital luar), everything seems to be very santai. Very-very santai actually. 3 months in internal department still can't change me. I am still lazy me, movie-addicted an etc. Ooooo no no no. You can't change me, interna! Wahahahaha *evil laugh*


last day at internal department

we are hot!!! (since we re in the microwave~)

they said this kinda K-pop action called CIBI (CB is stands for cherry belle, one of popular girl band in Indonesia)

"okay, just act like you're normal person, guys," said the photographer. "Ok!" 
waitttt! so you think we re not normal, huh? T__T

with a senior who is gonna be a specialist, Abg Andy. :)
with kelompok ganding!

this crap is made by me! (but they said this is creative! haha)

the super senior, Kak Ira. and she's so beautiful. 

Kak Olga in the houseeeee~

 
and this is US! 

Im gonna elaborate this entry some other time because i think im gonna sleep now. Wish me luck. Haha.

Rabu, 09 Mei 2012

life as a medical co-assistant is very damn busy-true story

Salam and hai bloggers.

"Berkurun lama, kurahsiakan, cintaku padamu~~~" Actually nak cakap berkurun lama tak hapdet blog. Tapi teringat lagu rock kapak tersebut.

Seperti yang telah diterangkan pada tajuk entry, itu je laa saya nak cakap kali ni. I have no time anymore to update my blog. Memang dah tak ada harapan untuk jadi femes macam Fatin Liyana yang dah masuk tivi sekarang ni. By the way, tadi saya ada tengok video dia masuk tivi. Comel. Tapi lagi comel dia kat luar. Hehehehe. Ehh, dah terpesong dari niat asal untuk update blog.

Maybe sebab kali ni masuk department busy, so terpaksa laa terima hakikat yang saya dah takde masa nak update blog. Datang singgah sekali sekala sekadar nak bersihkan sawang labah-labah dan pecahkan busut anai-anai tu boleh laa. Ye laa, sape lagi nak jenguk blog ni kalau bukan tuan dia sendiri. Ye dak? (sedih betul!)

Oleh sebab tak nak kasi entry kali ni nampak kosong, so saya sertakan bukti-bukti kukuh yang menyatakan saya sedang busy sekarang. Heh.



last day di ruang rawat inap (ward) interna, rumah sakit haji adam malik

second departement: interna

one of the cutest and nicest PPDS

kacau-kacau kak ayu (not me!)

my sporting group

 
our first department : gigi dan mulut.

on call @ jaga malam

my indonesian friends~ :)

my very-best-team-jaga eva! 

Dah malam ni. Got a lot of work to do. Nanti setengah tahun lagi saya update lagi k. Hahahaha. Daaaa~

Jumat, 23 Maret 2012

ingat comel ke nak berahsia benda macam ni?

Assalamualaikum and hye.

Setelah berfikir semasak-masaknya, saya pun decide nak update blog instead of membaca jurnal gigi dan mulut walaupun esok ada post test sebab saya malas dah nak mengadap tulisan-tulisan. Biar saya pulak yang menulis. Hahah.

Sekarang ni nak story pasal rahsia. Korang mesti pernah terbaca atau tertengok cerita pasal sepasang kekasih yang salah sorangnya menderita penyakit kronik yang boleh bawak maut tapi thinking that this thing might make her girlfriend or his boyfriend sad, he or she decided to keep it by his/herself and staying away from orang yang dia sayang or suka tu walaupun dia tahu yang kekasih hati dia tu sayang gila kat dia. And in some stories, this characters dibawak oleh sebuah keluarga. Meaning that yang sakit tu salah sorang dari family members tu. Then terjadilah peristiwa-peristiwa yang menyayat hati perasaan jiwa dan raga bila yang sakit tu mati dan tinggalkan wasiat mintak maaf and explain all the reasons about what happened. And orang yang sayang dia ni pun menangis tersedu-sedu, dan tak kurang juga yang menyesal sebab pernah marah orang yang sakit ni and etc etc. Ahhh, typical sad-ending of love stories.

Saya sebenarnya kurang bersetuju dengan segelintir manusia  (wahh ayat dah macam pemberita) yang suka laa nak secret-secret tentang penyakit dengan alasan dia tak nak orang sedih or kesian or whatever laa perasaan touching towards him or her. Even kalau benda ni jadi kat diri saya sekalipun, saya takkan buat macam tu. Mungkin orang akan cakap,"eleyhh, saja laa tu nak mintak kesian orang tu, then cakap dia ada penyakit kronik blablabla" tapi lantak laa. Saya kisah apa dengan mulut orang tu. 

Bagi saya, biarlah orang tahu from the very beginning yang saya memang ada penyakit so that after saya dah tak ada nanti tak perlu lah nak sedih-sedih or marah or menyesal sebab tak tahu yang saya ni sebenarnya sakit. Let say if kita berahsia dengan parents kita yang kita sebenarnya ada penyakit, pastu nanti bila kita dah tak ada parents kita rasa macam loser sebab anak sakit pun dorang tak tahu then rasa menyesal sebab tak jaga kita betul-betul then sedih sangat and of course laa it keep haunting our parents. Dosa wooo buat parents kita sedih. Dah laa dah mati, cemana nak tebus balik dosa tu? And the same thing happen to our wife or husband bila kita rahsia-rahsia pasal kita sakit. Mesti dia akan sedih memanjang sampai kadang-kadang ada yang tak sanggup nak cari pengganti sebab menyesal tak jaga kita betul-betul. Haaa, tak kesian ke kat orang yang sayang kita tu? Kesian kannnnn. Tapi lain cerita laa kalau nak berahsia dengan kekasih or crush or orang lain yang takde kaitan dengan kita. Sebab kalau kita berahsia sekalipun, bukan dapat dosa. Lagi bagus adalah. Hehe.

The point is jangan buat orang yang kita sayang sedih after kita tinggalkan dorang. Perhaps my imagination about this kinda story is way too high compared to the reality, but what im trying to say is tak guna kita nak berahsia dengan orang yang kita sayang when the secrecy is only makes them sad and live in upside-down world and at that time, we can do nothing untuk perbetulkan balik keadaan. Kalau betul kita sayangkan orang tu, kita takkan buat dia menangis atau sedih walaupun kita dah takde. 

Ehh, rasa macam sedih laa pulak entry kali ni. Dah laa. Emosi sangat pun susah jugak. Hehehe. That's all for this time! Bye bye! :)


Selasa, 06 Maret 2012

white coat ceremony @ janji sarjana kedokteran @ angkat sumpah co-as.

Salam and hai bloggers sekalian.

Kali ni nak update pasal 'White Coat Ceremony' @ 'Janji Sarjana Kedokteran'. For your information, white coat ceremony ni akan dilakukan oleh medical students before masuk clinical. Semacam akur janji laa. So, pada hari Khamis minggu lepas, saya dan kawan-kawan yang lain disumpahkan sebelum menjadi seorang clinical student. Haa, scary tak bunyi dia? Hahaha. Kat bawah ni antara gambar yang saya sempat snap. Sebab terlalu busy nak mengisi borang and so on.


me, thinking about the future


my groupmates


my darlings


my babes

Hmm. Seems like that's all for this time. Actually malas nak update sebab benda ni macam nothing je pun. Tapi takpe laa. At least tuan blog ni hidup lagi. Hahaha.

Jumat, 02 Maret 2012

asal tidur je kena tindih ngan hantu. nyampah betul!

Salam and hai bloggers sekalian.

Seperti biasa ayat pertama yang  harus ada waktu mukaddimah adalah "lamanyaaaaa aku tak update blog nihhh". Hehehe.

Okelah. Sekarang saya nak story pasal experience sendiri pasal kena tindih masa tidur. Saya dulu time sekolah menengah saya stay kat asrama. Memang start dari form 1 sampai form 5 duk asrama. And start duk asrama laa saya selalu tidur kena tindih ngan hantu. Kadang-kadang time kena tindih tu dah takde rasa takut dah sebab menyampah dah kat hantu yang tindih saya tu. Asyik kacau orang nak tidur je. Nak-nak kalau saya tidur petang. Alamatnya memang siap sedia laa kena tindih. Sebab tu sampai sekarang saya memang sangat-sangat jarang tidur petang. 


Kadang-kadang bila balik bercuti pun hantu tu ikut saya balik rumah. Saya ingatkan kat asrama je kena. Rupanya kat rumah pun kena jugak. Kesian kat saya. Huhu. Dah macam-macam benda yang saya nampak time saya kena tindih. Ada lembaga berbulu, hitam, mata merah, taring panjang dan macam-macam lagilah. Tapi kadang-kadang saya buka mata tapi macam tutup mata. Gelap tak nampak apa-apa. Time kena tindih tu, badan saya macam tak boleh nak gerak. Cuba laa macam mana pun, still tak boleh. Kalau boleh pun, just pergelangan tangan and kaki je yang boleh nak gerak godek-godek. Tapi kalau nak pusing badan ke apa ke, memang berat sangat-sangat. Time tu macam-macam ayat saya baca. Tapi kadang-kadang sebab takut sangat so macam blur tak tau nak baca apa. Memang scary lah bila tidur kena tindih ngan hantu.




Tapiiiiiii, itu dulu. Sekarang ni bila dah belajar sikit pasal ilmu kesihatan, saya dah tau dah kenapa boleh jadi macam tu. Actually, fenomena tidur kena tindih ngan hantu ni scientific name dia adalah 'Sleep Paralysis' atau 'Lumpuh Ketika Tidur'. Biasanya, lumpuh waktu tidur ni jadi masa korang baru je nak tidur atau dah tidur selama beberapa jam. Pastu korang rasa macam dah bangun, dah boleh bukak mata tapi fikiran macam melayang-layang. Time korang cuba nak betul-betul bangun tu baru korang sedar badan korang dah tak boleh nak gerak. Nafas pun rasa macam sesak. Nak menjerit pun suara macam tak keluar. Badan rasa berat yang amat macam kena tindih ngan sesuatu. And time tu jugak korang akan nampak bayangan-bayangan yang scary atau dengar orang menjerit and so on. Fiewwww. Scary kaaaannn?

Sebenarnya penerangan tentang lumpuh waktu tidur ni sangat laaaahhhh panjang. Tapi untuk lebih senang nak faham, lumpuh waktu tidur ni disebabkan oleh otak kita dah jaga tapi badan kita still lagi tidur. Biasanya keadaan macam ni jadi sebab kita terlalu letih atau waktu tidur kita yang tak menentu. Actually, tidur ni ada beberapa tahapan dia. Tapi malas laa nak tulis. Just nak kasi korang faham je. So, dari beberapa tahapan ni akan terjadi skipping stage time sleep paralysis. Maksudnya, korang sepatutnya tengah tidur lagi, tapi ntah camane otak korang dah terjaga, tapi badan korang still lagi dalam stage tengah tidur. Sebab tu korang rasa macam dah bangun tapi badan still tak boleh gerak. And pada masa ni, korang akan dengar suara-suara atau melihat bayangan-bayangan yang scary, dan itulah yang dinamakan halusinasi. Mungkin disebabkan otak korang masa tu tak berapa nak betul lagi, atau perasaan cemas sebab badan yang tak dapat nak digerakkan. 

Sooooooo, untuk adik-adik yang rasa macam takut lagi time kena tindih tu, pasni jangan takut-takut lagi k. Tak kisahla adik-adik ke, kakak-kakak ke, abang-abang ke, pasni dah tak perlu nak risau kalau rasa badan tu berat semacam je. Solution dia, jaga sleep timetable anda jangan kasi berterabur, and jangan tidur time letih yang amat. Kalau boleh, rileks-rileks dulu before tidur. Tenangkan fikiran. And yang penting, baca doa tidur. Kalau dah terlanjur kena tindih tu, jangan panik. Just rileks. Kasi badan korang rileks and bangun perlahan-lahan untuk elakkan korang rasa cemas yang amat then takde laa dengar or nampak benda-benda yang scary.

Oke laa. Dah panjang lebar dah menaip ni haa. Nak gi buat kerja pulak. Petang ni ada jaulah kat Sibolangit, Medan. Kalau saya rasa rajin, nanti saya upload and story kat korang. :D

Jumat, 24 Februari 2012

kami lalang sokong mesin rumput menang kali ni.

Salam and hai bloggers sekalian. 

"Orang dulu-dulu pernah berkata; Jangan jadi macam lalang, terlentok-lentok di tiup angin macam orang tak ada pendirian. Apa maknanya tu? Maknanya, lalang ni, bila dia ditiup angin, maka dia akan bergoyang. Angin tiup ke kanan, maka kekanan lah ia menuju. Angin tiup ke kiri, maka kekiri lah ia pergi. Dalam erti kata yang lebih mudah, tidak tetap pendirian. Pepatah ni, memang sesuai betul untuk orang yang sedang mengalami pendirian tidak tetap."

[ini lah lalang yang digembar-gemburkan tersebut]

Amacam mukaddimah entry kali ni? Tak mengancam langsung kan? Haha. Siapa yang tak paham, tak perlu nak lanjutkan pembacaan. Sebab lepas ni kisah sindiran ini akan lebih complicated untuk difahami dan dimengerti. Eceyh ayat. Tak boleh blah.

Cerita bermula sekarang.

Nanti, akan ada satu masa dimana semua lalang-lalang di padang terpaksa menentukan sama ada mahu terus dibela oleh tuan tanah atau mau di'trim' oleh mesin rumput. Dengar kata, mesin rumput boleh 'trim' lalang jadi lebih elok dan kemas. Tapi bagi lalang-lalang macam saya, hidup kami sudah okay. Menghijau di padang tanpa kisahkan rumput-rumput yang pendek. Asalkan tuan tanah jaga kami. Kami hidup. Tapi kata rumput, mesin rumput lebih bagus. Mereka akan 'trim' lalang-lalang jadi lebih kemas. Lebih elok. Atau mungkin akan jadi pendek seperti rumput. Bagi rumput, pendek itu kemas dan elok. Kata mereka begitu. 

Kadang-kadang, lalang-lalang seperti saya juga mahukan perubahan. Mungkin betul kata rumput. Mungkin mesin rumput boleh buat kami lalang-lalang menjadi lebih kemas. Lebih elok. Bagaimana kami lalang-lalang ini nak tahu kebolehan mesin rumput kalau dari kecil sampai besar kami dijaga oleh tuan tanah. Tuan tanah yang biarkan kami menghijau di padang.

Tapi terfikir juga, kalau lah kata-kata rumput menjadi sebaliknya, menyesal lah kami nanti. Tuan tanah sudah susah payah menjaga kami sehingga kami lalang-lalang boleh tumbuh menghijau di padang. Tapi kami juga mahu melihat kebolehan mesin rumput menjaga kami.

Jadi, lalang-lalang sekalian. Apa kata kita biarkan mesin rumput menang kali ni? Kalau apa yang rumput cakap itu menjadi kenyataan, kita lalang-lalang pasti gembira. Tapi kalaupun kata-kata rumput itu hanyalah indah khabar dari rupa, biarlah. Mungkin itu akan menjadi pengajaran buat kita lalang-lalang sekalian. Lepas ni kita suruh lembu saja yang makan kita. Rasanya itu lebih baik.

Jom lalang-lalang sekalian. Walaupun kita mungkin TERPAKSA menerima mesin rumput untuk mengubah kita, sekurang-kurangnya kita boleh nampak perbezaan MESIN RUMPUT dan TUAN TANAH

Jadi, kata anda bagaimana?




Rabu, 18 Januari 2012

exam dah habis. boleh balik Malaysia. yeyehh!

Salam and hai bloggers yang TERsinggah kat my blog ni. Thanks dulu laa sebab sudi datang. :')



Dan entry pun haruslah tidak panjang sebab tidak rajin untuk menulis dan memikirkan idea. Just nak share dengan korang tentang betapa gembiranya saya sebab exam yang menggunung telah berjaya ku daki sehingga menuju ke puncak (gemilang cahaya lalalalala  *lagu akademi fantasia tiba-tiba*) Oke tak kelakar. 

Dengan berakhirnya exam hari ni, maka berakhirlah kisah sadis seorang mahasiswa fakultas kedokteran dalam bidang teori. Nanti naik semester baru, dah kena berhadapan dengan keadaan gawat darurat yang sebenar. Haruslah bersedia physically and mentally. :'(

Tapi yang syok dalam entry kali ni sebab esok saya balik Malaysia. HAHAHAHA! Saja je nak caps lock gelak tu supaya korang sedar dan faham saya memang tengah happy. HAHAHAHA sekali lagi. 

Oke dah. Tengah fikir apa yang nak kena settle sebelum balik Malaysia. Tapi macam malas nak berfikir buat sementara waktu sebab dah penat memikirkan jawapan yang harus ditanda time exam tadi. So, dengan tanpa rasa bersalah saya decide nak sambung tengok cerita House. Gregory House. :D

...............

Tapi oleh sebab rasa macam entry ni kosong sangat, so rasa macam nak letak gambar barang sekeping dua. Kasi warna sikit. Takde laa merah hitam je manjang macam emo. *ambil razor hiris wrist*

first anniversary cake. 

bersuka ria makan dim sum di hotel.

rasa macam comel pulak. hikhik

ahhh. manja sungguh cik syima. teka laa syima mana satu. sapa sapat teka saya kasi eskrem lolipop.

birthday cake yang sangat gorgeous. percaya tak?

Oke. Tu je laa. Buhbyeeeee! 

Selasa, 03 Januari 2012

kahwin muda isu sensitif.

Salam and hai bloggers sekalian.

Ini adalah versi copy paste dari seorang blogger lelaki. So, cara penulisan ada edit-edit sikit nak kasi nampak kemas. Dah mintak izin dah, jangan risau. Tertarik sebab macam kena dengan diri sendiri. :')

"Hurmm. Sangat lama tak post entry yang bermakna macam ni. Biasa entry cikai-cikai macam telur dadaq. Oke lah. Malas nak bermukaddimah sebab takut entry terpesong.

Kahwin muda : tak bermakna aku tengah berfikir macamana nak pujuk bapak ngan mak untuk membenarkan aku kahwin muda. Walaupun kadang-kadang terdetik jugak dalam hati, tapi takpa laa. Duit nak makan pun tak cukup lagi, gatai nak menikah pulak. Huhu.

Orang zaman sekarang terlalu memandang nilai hantaran. Memang tak semua, tapi mostly. Semacam takut untuk membenarkan anak-anak dorang kahwin muda tapi tak takut dengan kemungkinan untuk mendapat cucu luar nikah. Dan banyak sangat alasan yang dicipta untuk tidak membenarkan anak-anak dorang kahwin muda. Salah satu sebab....muda lagi.

Orang muda kena belajaq dulu, nanti dapat kerja elok, boleh tolong mak ayah, jangan gatai-gatai nak pakwe makwe, jangan duk gatai sangat nak kawen, belajaq tak habis lagi and blablabla. Tapi at the same time dorang tahu yang anak dorang memang tengah sangap nak nikah. (Tapi bukan aku laa. Aku rilek jaa. Cool. Hahaha.) Nak suruh dorang clash? Berpisah? Perasaan tak boleh dipaksa weyh.

Dan kadang-kadang orang muda pun takut nak kahwin muda. Sebab takut dipersalahkan, takut nak kasitau mak bapak, takut dengan apa yang orang lain akan cakap and blablabla. At the end, masing-masing ambil jalan mudah. "Takpa laa tak kahwin pun. Couple ja laa. Nak buat cemana? Mak bapak tak kasi." Salah siapa? Dan orang muda biasa lah nak mencuba sesuatu yang baru. Memang dah sifat biologis dah. Sebab tu sekarang banyak cerita kita dengar pasai remaja-remaja ni. Tapi tu laa. Depends jugak pada tahap mana otak dan akal diorang kawal perasaan nak mencuba tu.

Dan jugak, jangan nak samakan zaman sekarang dengan zaman dulu. Zaman dulu lelaki nak tengok muka perempuan pun payah. Berkurung dalam rumah 24 jam. Tapi kalau zaman sekarang, bukan setakat muka ja, seluruh anggota badan pun dah boleh tengok. Search kat Google, macam-macam dapat.

Satu ja laa nak cakap, untuk siapa-siapa yang ada perancangan untuk bertunang, apa salahnya kahwin terus. Sebab zaman sekarang, orang punya pikiran, bertunang tu macam dah separa menikah. Macam dah separa halal. Padahal hakikatnya belum. Bertunang ngan berkapel tu sama ja sebenarnya. Cuma yang beza adalah nama hubungan tu. Yang penting, tak halal. Kalau dah ada duit buat majlis bertunang, baik nikah je terus. Ya dak? Kalau nak jimat, nikah khitbah dulu. Dari pada membazir buat majlis 2 3 kali. Yang penting, halal. Alasan bertunang nak kenal hati budi sekarang ni dah tak laku. Bercouple bertahun-tahun takkan tak kenal lagi kot? So, nikah je laa.

Mesti ramai yang cakap "hek eley mamat ni..cakap bukan main tapi sendiri pun ada makwe..blablabla.." Yaa, aku mengaku. Tapi macam ni lah. Siapa yang rasa aku ni macam bapak ketam ajar anak berjalan, terserah. Tapi kalau boleh, jangan laa tengok pada aku yang bapak ketam ni. Tengok laa pada ajaran yang nak kasi anak jalan lurus tu.

Aku pun sebenarnya memang ada niat nak nikah khitbah, tapi duit tadak. Kalau ada duit, memang tadak masalah. Aku pun naik heran laa kenapa orang-orang kaya takmau nikah walaupun dah mampu. Kalau aku, dah lama dah. Bukan sangap nak nikah, tapi biarlah hubungan tu halal. Duk sayang-sayang tapi tak halal, malu aihhh. Ceyhhh, cakap senang macam makan kacang. Tau kat bapak ngan mak, habih laaa aku! Hahaha. Tapi  aku rasa kalau aku datang mintak elok-elok, cakap terang-terang, niat yang ikhlas, insyaAllah lembut hati mak bapak dia nak terima. Tunggu masa ja ni. Nanti balik nak pi kenai-kenai laa yang belah sana. Korang doakan laa aku murah rezeki. Tak banyak pun takpa, asal cukup ja. "

Hmmmm. Cemane korang? Tak terasa ke? Aduhhh. Saya nak sampai ke ulu hati jantung paru-paru dah ni. Hahaha. Okelah. Dah ngantuk. Nak study pulak ni. Bye and salam.

:: IKLAN ::