:: UWANG ::

:: IKUTAN YUKK! ::

Kamis, 21 Juli 2011

gambar sebagai reminder untuk update entry. aci tak?









korang tak takut ke apa yang korang sebarkan tu sebenarnya fitnah?

Salam and hai blogger budiman.

Malam ni aku rasa macam nak membebel laa sikit. Errr, mungkin banyak sikit. Ehhh, sikit ke banyak sebenarnya nih? Hahaha. Maaf kalau korang pening. 

Berbalik kepada tajuk. Kita masuk mukaddimah dulu laa. Kalau korang perasan laa kan, 2 3 menjak ni, agak ramai bloggers yang sibuk nak perkatakan tentang politik. Aku baca jugak walaupun aku tak suka. Sebab dari situ aku semacam mendapat idea untuk menghapdet entry baru. Hahaha. Agak tidak senonoh cara aku mencari idea. Jangan tiru. Nanti korang kebas pulak idea-idea aku. Heh.

Oke. Oke. Masuk zon serius. Aku sebenarnya bukan nak kutuk sesetengah bloggers yang sibuk nak update pasal politik bagai tu. Cuma kadang-kadang aku terfikir, betul ke apa yang dorang tulis tu? Betul ke itu sebenarnya yang terjadi? Hanya berdasarkan sekeping gambar, dorang cerita macam-macam, seolah-olah dorang yang snap pic tersebut. Padahal dorang bukan tahu pokok pangkal cerita. Sebab musabab kenapa boleh timbul kejadian-kejadian seperti yang ada pada gambar tersebut. Tapi hanya berdasarkan pengamatan pada beberapa keping gambar, macam-macam assumptions yang dorang buat. Macam gambar tu bercakap dan bagitau dorang apa yang berlaku. 

Yang pro kerajaan sibuk tulis pasal keburukan-keburukan pihak pembangkang. Yang pembangkang pulak sibuk nak menjaja cerita pasal ketidaksenonohan pihak kerajaan. Masing-masing cuba menjatuhkan. Bagus ke macam tu? Aku tak nafikan memang sesetengah entry atau penulisan ada yang betul. Tapi kalau dah memburukkan pihak lain, menjatuhkan maruah pihak lain, pastu cerita yang didapat tu hanya berdasarkan cerita angin lalu, dari mulut ke mulut, tak ke bahaya? Boleh membawa kepada fitnah beb! 

Yang menulis tu pulak bukan main lagi buat macam-macam provokasi yang membangkitkan kemarahan pihak-pihak tertentu berdasarkan cerita yang dia sendiri pun tak tahu pokok pangkalnya. Orang yang baca pulak jenis yang taksub dengan dunia politik masing-masing. Tapi dalam masa yang sama, sibuk nak cakap pasal agama. Fine lah nak cakap pasal agama pun. Bagus jugak. Tapi tahu tak apa maksudnya FITNAH? Tahu tak apa jadi bila kita sebarkan sesuatu cerita terutamanya tentang keburukan orang lain yang tak betul tu akan jadi FITNAH? Tahu tak fitnah tu DOSA?

Oke, aku akui aku bukan orang hebat nak bercakap pasal agama ni. Sebab tu aku cuba elakkan diri aku dari percaya, apatah lagi nak sebarkan cerita-cerita yang aku sendiri tak tahu hujung pangkal cerita. Aku pernah rasa betapa teruknya kena fitnah. Disebabkan orang yang tak bertanggungjawab duk buat cerita, and yang tukang dengar pulak pandai-pandai tokok tambah cerita biar cerita tu jadi lebih buruk, tapi tak tahu apa sebenarnya yang jadi. Last sekali, aku yang jadi mangsa. Kesian aku. Huhu.

Mungkin orang boleh bagi alasan nak pertahankan agama, nak pertahankan maruah, nak pertahankan keadilan, nak pertahankan itu ini dan blablabla, tapi dengan cara saling memburukkan? Lain laa kalau kau betul-betul tahu hujung pokok pangkal cerita. Setakat gambar 2 3 keping? Setakat video 5 6 saat? Tak payah laa nak sebar-sebar. Buatnya yang kau cakap tu tak betul, buat tambah dosa je.

Rasanya macam dah cukup panjang luahan isi hati aku kali ni. Haha. Takpe. Bukan selalu. Kalau ada aku tersilap tatabahasa atau typing error, sorry in advance. Kalau setakat nak kutuk cara penulisan atau pendapat aku, sila jangan. Ehhh, ada ke sila jangan? Haha. Lantak lah. Janji maksud aku sampai. :)

Psssstt: Even gambar boleh bercakap sekalipun, tak semestinya apa yang dia cakap tu betul. Mana tahu kut-kut gambar tu makan rasuah. Tetttttttt. Haha. 

After 7 years. (tiada kaitan dengan etry ini..tapi mungkin ada kaitan dengan entry yang akan datang..haha)

Selasa, 19 Juli 2011

pakai je elok-elok..bukan susah pun..

Salam and hai bloggers.

Petang ni aku memang takde keje. Plan nak keluar lepak dengan member dah tak kesampaian. So, daripada membazir masa, baik aku buat kerja yang berfaedah, contohnya blogwalking. Hahaha. Aku sekarang ni sangat berminat dengan entry-entry pasal Malaysia kini, zaman sekarang, politik yang seimbang, remaja dan dunia, dan yang sewaktu dengannya. Tapi sebenarnya aku memang tak suka politik. Sebab bagi aku politik tu macam hampeh. Masing-masing nak tegakkan benda yang tak betul. Cuba laa kalau dorang buat benda yang lebih bagus daripada saling menjatuhkan, mesti rakyat lagi senang.

Ehhh, dah keluar dari topik asal. Hehe. Oke, berbalik kepada tajuk. Sekali lagi aku nak bagi pandangan. Dan hopefully entry kali ni takde orang yang terasa ke apa-apa lah. Sebab aku ni bukan jenis yang suka cari musuh. Heh. 

Dulu, kalau sebut je pasal tudung, mesti kita terbayangkan orang yang baik, sopan, dan lemah-lembut. Tapi sekarang, aku tengok laa, ramai yang pakai tudung tapi tak sampai matlamat sebenar nak bertudung. Isu ni memang sensitif di kalangan wanita, perempuan, terutama di kalangan wanita muda yang tengah masak ranum. Bila tanya je kenapa pakai tudung macam tu, banyak je alasan yang dorang kasi. Alasan tak alasan. Bagi aku, kena ingat je, yang kita ni hamba. Walau tinggi mana pun jawatan kau pegang, kau tetap hamba Dia. 

Aku pun bukan baik sangat nak cakap pasal agama ni, tapi at least cuba laa untuk jadi lebih baik. Yang aku tau, bertudung biarlah tutup dada. Dan tak elok pakai tudung ada bonggol kat belakang. Cantik memang cantik, tapi kalau tak boleh, tetap tak boleh. Kalau kita boleh ikut arahan boss kita, atau cikgu, atau mak kita, supaya gaji tak kena potong, atau cikgu tak denda kita, atau mak tak marah kita, apa lah salahnya kalau kita ikut suruhan Dia yang cipta kita.


Pssssttt : Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Jangan dilihat pada mak ketam yang jalan senget ajar anak ketam supaya jalan lurus, tapi lihatlah pada niat ikhlas dari mak ketam tersebut. Tapi jangan silap paham, aku bukan ketam. Sekian, terima kasih. 


Minggu, 17 Juli 2011

apa nak jadi dengan Malaysia sekarang? sedih aku tengok.

Salam and hai bloggers.

Yeee, ini aku. Buat ke sekian kalinya aku update lagi entry baru. Dah lama aku pendam niat hati update entry pasal benda ni. And ini adalah pendapat aku semata-mata. Tak ada kaitan dengan orang lain.

Sedih aku tengok Malaysia sekarang. Tak tau laa silap kerajaan atau rakyat. Pergi mana-mana semua aku nampak hanyalah kebodohan. Penipuan. Pembohongan. Kebodohan. Owhh, aku dah ulang perkataan yang sama. Aku sengaja.

Aku tak sokong mana-mana parti. Tapi sedih bila agama diremeh-temehkan oleh kemajuan. Mengejar kemajuan sampai agama ntah kemana-mana. Sebab tu kot orang-orang yang takde akal buat BERSIH 2.0 baru-baru ni. Owhh, aku terkutuk budak-budak pendek akal buat rusuhan. Aku sengaja. Aku ada jumpa komen ni kat Facebook beberapa hari yang lepas, tapi lupa pulak amek kat mana. Komen tersebut berbunyi ;

"Ramai sokong BERSIH tapi tak sokong BERSIH dipolitikkan. BERSIH sepatutnya tuntutan rakyat umumnya bukan tuntutan parti poliitik. Kalau pembangkang nak jadi hero untuk BERSIH, jadikan agenda BERSIH sebagai manefesto pilihan raya insyaAllah rakyat akan pilih pemimpin dari kalangan mereka yang berjuang untuk tuntutan BERSIH. Ketepikan ideologi politik, utarakan hak kita sebagai rakyat untuk pilihanraya yang adil. Ramai sokong agenda BERSIH tapi tak ramai sokong cara BERSIH berdemonstrasi. Boleh mengaji quran dalam bilik yang dikongsi bersama rakan-rakan tapi jangan terlalu kuat sehingga mengganggu rakan-rakan nak berurusan (belajar, solat, tidor etc). Para ustaz diminta berhati-hati mengeluarkan kenyataan dan pastikan nilai keagamaan diutamakan supaya komen-komen anda rasional serta professional demi memartabatkan Islam dan amnya menyokong tuntutan BERSIH sebagai seorang Islam dan rakyat Malaysia. Wallahua'lam"

Sengaja aku boldkan ayat yang berkenaan sebab aku memang setuju gila dengan pernyataan tersebut.  Tapi, bila agama yang dinaikkan, of course laa agama Islam, nanti apa pulak kata agama-agama lain. Silap haribulan isu perkauman yang diprovokasikan. Kesian kerajaan. Diluah mati emak, ditelan mati bapak. Tapi kalau tak pemimpin yang memimpin rakyat ke arah jalan kebenaran, siapa lagi? At the same time aku malu bila rakyat Malaysia buat kecoh kat tempat orang semata-mata nak jatuhkan kerajaan. Tak fikir ke apa pandangan negara lain? 

Negara Malaysia memang dah aman damai. Tapi lagi aman kalau tengok anak-anak muda berperangai lebih sopan, lebih elok. Dunia akhir zaman, memang susah nak cakap. Aku bukannya banyak sangat ilmu nak komen banyak-banyak tentang politik. Sebab yang aku tau, politik dah pecah belahkan umat Islam. Wallhu'alam.

dewan parlimen IBLIS

Salam and hai semua.

Oppsss. Sila jangan salah sangka. Aku bukan cakap parlimen Malaysia macam iblis tau. Ni aku nak kasitau korang ahli parlimen IBLIS dan kerja-kerja dorang. Tapi kalau ada yang TERsama dengan kerja mana-mana menteri tu aku mintak maaf laa ye. Hahaha. Joking. Ke jokes aku ni kasar sangat? Erkkk. Oke laa. Jom usha! Kasi tambah pengetahuan sikit. Dan kasi sedar sikit. Sikit-sikit lama-lama jadi laa bukit. Ini entry versi copy paste. Ilmu aku tak banyak lagi nak buat entry sendiri yang sangat best macam ni. Hehehe.

Presiden / Perdana Menteri / Field Marshall = Iblis
Agenda Utama : Menyesatkan manusia supaya sentiasa mungkar dan mengingkari perintah Allah s.w.t dan membuat kezaliman di muka bumi.

Kementerian :

Nama: Zailatun
Kementerian : Perdagangan Gelap Dan Tipu Muslihat
Tugas: Mengajak peniaga supaya menipu, berdusta, mengurangi timbangan, menjalankan riba dan lain-lain.

Nama: Wawatsin
Kementerian: Kemarahan Dan Ketidaksabaran
Tugas: Mengajak manusia supaya tidak sabar, mengeluh, manyalahkan Allah S.W.T bila datang musibah, tergopoh gapah, sombong dan lain-lain.

Nama: Akwan
Kementerian: Kezaliman Dan Kemaksiatan
Tugas: Mengajak manusia melakukan kezaliman, khusunya remaja, mengajak melakukan kemungkaran, memperlihatkan perbuatan jahat itu baik dan perbuatan baik itu jahat.

Nama: Hafaf
Kementerian: Penyesatan Dan Kekufuran
Tugas: Menghasut manusia untuk minum arak untuk menyesatkan mereka yang akhirnya membawa kepada maksiat lain dan kekufuran ( sebaba arak adalah ibu segala maksiat)

Nama: Wamurah
Kementerian: Hiburan, Khayalan Dan Kemungkaran
Tugas: Menghasyt manusia supaya suka kepada hiburan yang melalaikan, menyayi, menari dan segala seni yang menjauhkan diri dari mengingati Allah S.W.T

Nama: Laqwal
Kementerian: Kesesatan Dan Murtad
Tugas: Mempengaruhi manusia supaya tetap kafir, musyrik dan murtad hingga hilang keimanan kepada Allah S.W.T

Nama: A'war
Kementerian: Penggodaan Dan Penzinaan
Tugas: Mempengaruhi lelaki dan wanita supaya melakukan zina melalui panahan mata.Merupakan pakar seks haram.



Nama: Al-Wasnan
Kementerian: Kemalasan Dan Penangguhan
Tugas: Mengajak manusia malas melakukan ibadah, lalai bila melakukan ibadah dan menangguh daripada melakukan kabaikan.

Nama : Dasim
Kementerian: Perosak Rumah Tangga Dan Keluarga
Tugas: Menggoda suami isteri, anak-anak dan ahli keluarga supaya bergaduh, curang, khianat, sumbang mahram dan lain-lain.

Nama: Dajjal
Kementerian: Syirik Dan Kerosakan Di Muka Bumi
Tugas: Akan muncul ketika hampir kiamat, mengaku tuhan, menggoda manusia dan memaksa manusia menyembahnya.






sumber: sebagai renungan

Sabtu, 16 Juli 2011

bercerai sebab politik?

Salam.

Nak dijadikan cerita, satu pasangan suami isteri ni berlainan pendapat tentang politik. Biasanya takde laa gaduh kaw-kaw pun. Tapi akibat BERSIH 2.0 hari tu, diorang saling menegakkan pendapat masing-masing sampai bergaduh besar. Dan benda macam ni akan jadi setiap kali nak pilihanraya. Dan akhirnya, mereka sampai ke jalan penyelesaian iaitu bercerai.

Apa pendapat korang?


Sabtu, 02 Juli 2011

balik malaysia buat aku jadi malas nak update blog. hehehe

Salam.

Sila baca tajuk di atas berulang-kali. 

Sekian terima kasih. 

Tihihihi.

:: IKLAN ::