:: UWANG ::

:: IKUTAN YUKK! ::

Selasa, 31 Agustus 2010

its.all.about.love.and.its.mine.


salam ramadhan.

once again,i feels like something goes wrong somewhere..my heart grumbling, thinking how this love thing very makes me insane..i should know that true love can bear the longitude of waiting even it takes forever,but it means nothing when i confused about love..and still i have to follow my heart..it may not always be right, but i will have the memories to make me smile..i think it’s okay to kiss a fool or let the fool kiss you, but never let a kiss fool you..

don’t find love, let it find you, that’s why it is called “falling in love”, you don’t force yourself to fall, you just fall..never be ashamed to show love when you feel it because what is the most painful is to love and never find the courage to let that person know how you feel..as i said before, in love, it is better to know and be disappointed, than to not know and always wonder..love hurts more when you break up with someone..it hurts even more when someone breaks up with you..but love hurts most when the person you love has no idea how you feel..learn from the experience,that is what i do now..

girls are like angels, they forget and forgive..while men are devils, they easily get and forget..they say “I Love You”, when they don’t care..they talk about feelings even though it was not there..they touch a heart but they mean to break it..they look into the eyes and always say a lie..and they say hello instead of goodbye..
 
even the simplest pick-up line does not have so many words; all we need is “I “ for us to say, “LOVE” for us to share it and “YOU” for us to give it..and please,don’t share your tears to someone who hurt you..because someone out there is more deserving for your time and love..

and now,i have some strength to mend my broken pieces of the life i had before..



  

Sabtu, 28 Agustus 2010

jangan mengintai orang mandi atau kucing berak,nanti mata keluar ketumbit

salam ramadhan.

boring laa hari ni..tidur je keje aku..balik je pleno pagi tadi pukul 10.00 pagi,terus aku melompat atas katil..eh,tipu..tukar baju yang lebih selesa..then bantai tidur sampai pukul.......aaa..sampai petang laa pokoknya.. *tolong jangan perasan apa-apa di sini :(* tu laa..sape suruh tak tidur semalam..sampai ke pagi berjaga..alang-alang dah tak tidur,baik takyah tidur terus..kalo tak,ade yang tak pegi pleno pagi tadi..ngeeee~

rindu la nak jumpa abg epi..dah lame tak berborak ngan die..dulu abg murat nak masuk 3 tahun tak jumpe..pastu abg epi plak..balik sekali-sekala,dorang plak sibuk keje..kalo dekat-dekat takpe gak..ini sorang kat sarawak..sorang kat perak.. :(

kat orang lain pon rindu jugak..maa,pa',kak long,kak emma,ezawadi,ezazul,ellya,ezham,harith,sanak sedare yang rapat..pokoknye aku rindu nak balik malaysia..

geram nak paksa ezawadi  datang duk sini jugak..bukan ape,at least ade jugak lelaki yang boleh tengok-tengokkan aku kat sini *boleh harap ke? (-_-')* dan jugak boleh kurangkan sket "sakit-rumah" yang kadang-kadang datang melanda *owhh..ezawadi menjadi bahan gunaan di situ :D* bukan kat sini takde lelaki..ramai je..tapi takde yang muhrim..kalo muhrim ni senang..gi mane-mane pon tak mendatangkan fitnah..nak kawen pon takde orang yang nak *ehhhh..!!*

besok ade makan-makan free kat paparon..semalam bukak poser ramai-ramai ngan batch 08 *even ramai yang tak datang,xspcially yang mandiri* tapi events tu berjalan dengan lancar..

nak g tengok cd plak ni..chow~


     ini cerita Remember Me
    
  ini pulak buku cerita Remember Me
CERITA DARI BUKU JAUH LEBIH BEST DARI CERITA DALAM LAKONAN..DAN CERITA DALAM LAKONAN DENGAN CERITA DALAM BUKU ITU JAUH BERBEZA..TAK SAMA LANGSUNG TEMA DAN JALAN CERITA..

apa yang aku nak cakap kat sini adalah..BELILAH BUKU CERITA REMEMBER ME.. :)

 

notakaki : owh..tajuk itu tiada kaitan dengan entry aku..tapi aku penah percaya dengan kalimat tersebut masa aku kecik-kecik..terencat betol laa~ *sigh*

Senin, 23 Agustus 2010

tagged.again!


salam ramadhan..

untuk kesekian kalinya..IM TAGGED! hahaha..untuk tidak membuang masa,marilah kita sama-sama mengerjakan tag tersebut.

award ini telah diberikan oleh 2orang ahli [F][A][N][W][I][M] iaitu Nadia [N] dan Ida [I]..
walaupun masih orang yang sama yang mengetag saya,tetapi mereka tetap berharga buat saya..

dan saya akan cuba untuk mereply tagged mereka..ngeeee~ 

dan seperti biasa,sesi soal jawab akan dimulakan..

soalan Pertama
7 mknan/mnuman feveret bukak pose
1. nasi lemak
2. ayam goreng
3. air soya
4. milo ais
5. kuih pulut
6. maggi
7. kurma
*dan selalunya,6 yang pertama itu hanyalah angan-angan..yang biasa ada atas meja makan time berbuka adalah yang ke-7*

soalan kedua
tag 5 orang atau lebey
*dan saya amat mengetahui bahawa orang-orang yang ditag di atas tidak akan mereply tag saya ini..saja mahu memfemeskan blog mereka..sila klik ye~ :)*
soalan ke tiga
secara purata, setiap kali pegi pasar ramadhan, berapa RM yg akan habis?
owhhh..maaf..saya tidak menggunakan matawang RM sekarang kerana saya lagi berada di Indonesia hingga Hari Raya..jadi,tiada jawapan untuk soalan tersebut [sedih! :( ]

soalan ke empat:
makanan atau minuman yg wajib anda beli tiap kali pegi pasar ramadhan.
 setakat takde lagi yang wajib..sebab biasanya beli apa yang ada je..maklumlah..bukan kat Malaysia..kalau kat Malaysia,boleh jugak nak jawab MURTABAK~ [rinduuuuuu!!! :( ]

agak sedih nak jawab soalan-soalan yang dikemukakan..tapi takpe laa..tx for tagging!! :)

Kamis, 19 Agustus 2010

sebaik-baik perancang~

salam ramadhan.

kerap pulak mengupdate entry kali ni..tapi bukan bermakna banyak masa yang ingin dibuang..tapi sengaja mencuri sedikit waktu untuk berehat sambil meluahkan pelbagai perkara yang terbuku di hati..tadi semasa menyiapkan kerja-kerja tutorial,terdetik di hati tentang masa depan..dan juga masa-masa yang telah dilalui..rasa betapa kerdilnya diri bila mengingatkan apa yang telah dirancang sebelumnya,bukan semua menjadi kenyataan..kerana sebagai hambaNya,kita hanya mampu merancang..dan Dia lah yang akan menentukan..

adehhh...letih pulak otak nak pikir ayat-ayat skema ni..hihihi..bukan ape..slalu main taip je kan..tapi kalo buat ayat skema-skema ni,rase macam payah nak menaip..so,ayat slamber cam biase je la ek..

hmmm...rase bersalah pulak bile mengungkit bende-bende yang dah lepas..bukan ape,sekadar nak mengingatkan diri sendiri..dan korang-korang jugak..bulan-bulan pose ni elok sangat kalo kite banyak muhasabah diri..saye pon bukan baik sangat..that's why kadang-kadang tak lari dari buat silap..tak kisah laa sesame manusia atau dengan Yang Maha Kuasa......

teringat dulu betape kecewa bile clash..bukan main lagi bercinta bagai nak rak..macam esok luse dah nak kawen..plan macam-macam bile dah besar..macam laa esok luse tu terus besar..siap rancang mane nak duk nanti dah kawen..pokoknye,macam-macam laa yang kelua dari kepale bile merancang mase depan ni..tapi tak sedar..rancang laa macamane sekalipun..kalau yang di atas tu tanak kasi..takde nye semue bende akan jadi..tapi itu tak bermakne Dia tak sayangkan kite..sebab kite kene tau..setiap yang terjadi pasti ade hikmah..something yang kite rancang tak menjadi,mungkin ade sesuatu yang buruk yang kite tak tau akan berlaku..ingat,Dia itu Maha Mengetahui........

pengalaman sendiri dah banyak mengajar..jangan terlalu berharap dengan sesuatu yang masih belum pasti..kadang-kadang terpikir jugak..sampai bile nak hidup macam ni..orang lain semue dah bahagia ngan pasangan masing-masing..bukan tak jeles..manusia memang dah dianugerahkan dengan perasaan macam tu..tipu laa kalo kate tak pernah terdetik nak berpasangan..tapi macam yang saye cakap tadi laaa..kite hanya mampu merancang,Dia yang menentukan..bukan tak nak cari..tapi biarlah mase yang menentukan segalanya..

hari ni kite kapel..mungkin akan kekal..dan merancang untuk melanjutkan ke peringkat yang lebih tinggi..itu kalo dah tersurat memang jodoh ngan si polan n si polan..tapi ade yang kapel bertahun-tahun,akhir skali clash jugak..ade yang baru je jumpe..tapi kalo dah jodoh,minggu depan dah boleh kawen..pernah terpikir jugak nak bertunang time praktikal..tapi nak buat macamane..takde pasangan lagi..ingat bile dah umur 21 ni,boleh laa nak kenalkan pakwe kat family sebab rase macam umur dah cukup..tapi tengok laa sekarang..pakwe ntah kemane,calon apetah lagi..

pastu bile dah ade calon..ingat boleh laa diharapkan..tapi boleh plak buat dekkkk jek..buat tak reti..plan habis berterabur..tapi ade jugak jenis yang buat dekkkk jek,sampai kite dah panas hati tunggu bile laa mamat ni nak cakap something..alih-alih,mak kol..ade orang masuk meminang..nak-nak plak dari orang yang memang kite harapkan...waaahhh,rase macam dunie ni kite yang punye kan?

sometimes,saye pon jadi takut untuk merancang..nak-nak bile melibatkan mase depan..melibatkan soal hati dan perasaan..takut untuk memilih buat mase sekarang..takut tersalah pilih..takut memlih terlalu awal..takut ape yang dipilih sebenarnye bukan milik saye,memandangkan jalan yang perlu dilalui masih jauh..
  
ape-ape pon, ingatlah bahawa Allah itu sebaik-baik perancang..mungkin bukan sekarang waktu yang tepat untuk kita bertemu..mungkin nanti..atau mungkin tidak sama sekali..redha je la dengan kehendakNya..terus bersabar dan berdoa.. :)



"Ya Shaikh! Why do women cry so easily?"

A little boy asked his mother, "Why are you crying?"

"Because I need to" she said.


"I don't understand," he said.


...His Mom just hugged him and said, "And you never will."


Later the little boy asked his father, "Why does mother seem to cry for no reason?"


"All women cry for no reason," his dad answered carelessly.


The little boy, still wondering why women cry, finally asked the old wise shaikh (scholar).

"He surely knows the answer", he thought.

"Ya Shaikh! Why do women cry so easily?"


The Shaikh answered: "When Allah made the woman she had to be made so special. He made her shoulders strong enough to carry the weight of the world, yet gentle enough to give comfort. He gave her an inner strength to endure childbirth and the rejection that comes from her children. He gave her a hardness that allows her to keep going when everyone else gives up, and take care of her family through sickness and fatigue without complaining. He gave her the sensitivity to love her children under any and all circumstances, even when her child hurts her very badly. He gave her strength to carry her husband through his faults and fashioned her from his rib to protect his heart. He gave her wisdom to know that a good husband never hurts his wife, but sometimes tests her strengths and her resolve to stand beside him unfalteringly. And lastly, He gave her a tear. This is hers and only hers exclusively to use whenever she needs it. She needs no reason, no explanation, its hers."


"You see my son, the beauty of a woman is not in the clothes she wears, the beauty of her face, or the way she combs her hair. The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to her heart - the place where love resides."


The little boy got the answer and never asked the question again.

Selasa, 17 Agustus 2010

bujang.yang.single :)


salam ramadhan and selamat berbuka puasa 10 minit yang lalu..

entry kali ni merupakan entry yang suam-suam kuku sedih die..
sedih sebab berbuka puasa sorang-sorang..
tapi takde la sedih sangat pon..
memandangkan perkara ini diketahui last minute,so tak sempat nak plan apa-apa..
walau bagaimanapun,juadah berbuka puasa sorang-sorang ini tidaklah mengecewakan..
ataupun lebih tepat lagi marvellouslah! 
and nasib baik jugak ada cawan Barbie jadi peneman..
boleh jugak laa mengembalikan ketenangan hati ini.. 

 pic yang disnap agak gelap..mungkin mahu menandakan sekarang adalah waktu maghrib,yaitu waktu untuk berbuka.. *ayat yang cover sebab kamera henpon cap ayam :p*

sedikit ulam yang sedap untuk penambah selera :)

sedikit sambal yang pedas-tahap-cipan..tapi sedapppp..

ayam penyet khas dari surabaya..haha

percaya atau tidak,ini adalah nasi ayam..menu semalam punye..tapi ayam die dah abes..so,terpaksa curik kat surabaya untuk dapat ayam penyet die..haha

sup ayam..menyelerakan bukan? walaupun tak berapa nak banyak.. :p

cawan Barbie yang sentiasa menemani..sayang dia! cawan tersebut dipenuhi dengan air sejuk berperisa rutbeer..best2 :)

 sedikit kuih untuk pencuci mulut..tapi pembuka selera aku dah bedal 3 bijik..hahaha

cukup heaven untuk seseorang berbuka puasa tanpa berteman..

last but not least,bukak pose je pon sorang-sorang..bukannya raya sorang-sorang..chill babe!!! ;)



Senin, 16 Agustus 2010

1st time aku buat tag :))


salam ramadhan..

1st time ni..so,pelan-pelan kayuh..baru sedar aku dapat tag ni..tu pon after terbukak hati nak berblog walking..hahaha..takpe2..moh kite try..


insan yang sudi memberi award ni kat aku, Nadia Farahida

1. Anda mesti memberi pujian pada pemberi award ini.

 perlu ke? haha..of course la kan..pandai plak orang yang mengetag ni..saje nak suruh orang puji die wat soklan macam ni kan.. :p ok..ok..jom puji Nadia..die ni sangat la caring..sebab tu boleh kawen awal..sebaye je ni tau..die kawen bulan 6 ari tu..eh..eh..lari topik lak..hihi..den nadia ni sangat la comel..die jugak pandai amek ati..ok..dah la..tak sanggup dah nak menipu..hahaha...tak..tak..jus joking..hihi..she's a very nice friend..tak lupe member-member lame..rajin buat keje rumah..penyayang..insya Allah mama yang baik..ngeeee~~ pastu pandai masak pulak lagi..even tak penah makan masakan die,i berani ckp laa die masak best..instnct i kuat tau..hahaha i sayang u laa pokoknye.. :D

2- Sila beri award kepada 15 blogger yang lain

1 ) Ainaa Amira = blog die sangat chumelll..tak caye leh jalan-jalan kat blog die..den ckp kat die i kem salam tau..haha

2) Shazwani Aiza = sangat laa hiperaktif berblog..kalah i..haha..seorang panda yang sayang kat seorang kambing gurun.. :D

3) Ridzuani Salma = my very best friend kat alam maya..tak pernah jumpe pon lagi..but nevermind,i tag u lah! :)

4) Nabil Fizri = owhhhh..blog dia sangat laa berpujangga..tapi ramai fans..i pon suke bace even tak paham ape yang die tulis..haha..boleh laa nak panggil die famous blogger pon..*rolling eyes*

5) Hidayah @ Ida = member kanak-kanak riang sejak 9 tahun yang lepas (juga member kepada yang memberi award kat i ini) F A N W [I] M..she's the [I] gurl.. ;)

6) Shakir Ariff =  budak yang tak berape nak matured..die yang pakse i tag die!!! haha..blog die ade 2..tapi i tag blog die versi nakal..so,sape2 rase nak usha budak tak matured and nakal,sile laa mengklik link blog beliau..klik laa..klik laa.. *ini harapan beliau..harap tidak dipermainkan..hahaha*

ok dah..i dah tolak 9 dari 15 orang yang perlu ditag..eh,sukeati i laa..ni my blog okeyh...hahaha

3- Anda mesti beritahu 15 6 blogger ni..

sila berbangga dengan award yang i kasi..nak tak nak,u oll wajib terima..sebab award tu i yang kasi ok..bukan senang i nak kasi award kat orang..sebab i pon baru first time dapat and perasan..so,kena laa bangga babes! :p 

4- Bagaimana anda boleh digelar blog yang best dan great?

sebab i suke wat cerita yang orang lain leh paham..plus,cerita-cerita i sumer menusuk kalbu..biasalah..cerita orang muda remaja..hikhik

nota kaki : tq nadia @ yong! miss u lah! <3

Jumat, 13 Agustus 2010

tajuk tidak diperlukan.

salam ramadhan.

bukan niat nak mengeluh,tapi hanya untuk berkongsi..orang cakap bulan puasa kena banyak bersabar..tambah-tambah kalo sakit..sakit ni dapat pahala..berganda pulak pahala bila sakit di bulan puasa ni..tapi dengan syarat..jangan sengaja carik penyakit..and sabar tu kena ada..

sejuk pulak hari ni..dan baju paling nyaman untuk dipakai adalah baju semayang..air hidung meleleh lagi..tadi tonggang tonggek semayang,terpaksa tahan jangan kasi jatuh..sempat jugak tarik nafas 2,3 kali untuk meneruskan kelangsungan hidup..lepas bagi salam,cepat-cepat capai tisu kesat hidung..2,3 saat lepas tu bersin..kesat hidung lagi..terus campak tisu yang basah dalam tong sampah..kepala dah pening-pening lalat..itu baru satu siklus..bayangkan kalo hari ni aku dah bersin 100 kali..mau tercabut hidung..

sapu vicks dekat kepala and hidung..sambil-sambil teringat semalam naik motor ulang-alik pegi FK..angin laju je masuk mate dan hidung..dan setiap kali tu jugak terpaksa tutup mata sebab banyak habuk and debu..sebab tu hari ni aku kena demam selsema..

bakul sampah lam bilik dah penuh dengan tisu..hacccuuummm!! bertambah lagi selai tisu..

Kamis, 12 Agustus 2010

halwa telinga di bulan Ramadhan~

salam Ramadhan

just nak kasitau,sempena bulan Ramadhan ni saya nak tukar background music my blog dari lagu 'More Than Words by Westlife' ke 'Insan Bernama Kekasih oleh Unic'.
saya penah tulis pasal lagu ni..
just click this link [Lagu Ini Menenangkan]
ade lirik sekali kat situ.
so,kalo rase-rase nak karoke lagu ni,leh la klik ek.. :)
rasa lebih manis dengar lagu nasyid di bulan mulia ni..
selamat berpuasa!


Selasa, 10 Agustus 2010

its nothing.but.extraordinary.

salam ramadhan.

syahdu hati..terngiang-ngiang suara pa' jadi imam time solat terawikh kat masjid..dah 8 tahun tak bukak puasa hari pertama ngan family..

*************************************************************
maa nanges sebab rindukan anak-anak dia yang jauh..aku nanges sebab rindukan maa..pa' sebok hantar sms selamat berpuasa kat anak-anak dia di perantauan..kak long pon sama..sayu pon ada nak reply mesej-mesej tu..

************************************************************
aku mimpikan family 2,3 hari berturut-turut..patut lah..pa' demam rupanya..dah seminggu dah..mesti sebab sedih hantar aku balik sini minggu lepas..hopefully lepas call tadi dia akan sembuh..rindu pa'..

**************************************************************
it makes no sense when u say im not pretty,im not that feminine,im not eligible for u and others..but its hurt when u ignore me,at the time you know that i need you..

*************************************************************
sesungguhnya niat itu penting..nak puasa sebab nak diet..bukan sebab nak dapat keredhaan Allah..nak buat baik sebab nanti orang akan balas balik..bukan sebab nak dapat rahmat Allah..tanak buat bende jahat sebab tak reti buat bende tu..bukan sebab nak elak bende yang tak elok,and nak dapat redha Allah..

************************************************************
cukup lah dulu-dulu aku buat jahat..tapi jangan sebab benda lama,korang nak judge aku sekarang..bagi masa untuk aku muhasabah diri..bagi masa untuk aku bersendirian..bukan niat untuk mempersendakan niat orang lain,tapi aku kena kuatkan niat aku dulu..

************************************************************
biarlah orang nak cakap apa..yang penting,selagi aku rasa aku boleh tahan,aku tahan..

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Kamis, 05 Agustus 2010

Ce'to oh Ce'to,scooter MIO ku (atau EGO kalau di Malaysia)


salam dengan air mata menitik-nitik..

i sedih laa..kecewe..u tau,i baru je bersame ngan Ce'to..tapi kan,walopon baru seminggu die duk ngan i,tapi i kenal die sangat²..i penah tau mandikan die before balik ari tu..i dah telek die abes-abesan..den i hafal bentuk badan and accessories yang ade kat badan die..i tau Ce'to i macamane..after i dapat Ce'to,die selalu bersame ngan i..mane i pegi die bawak..i boleh rase betape sukenye Ce'to kat i...die tak penah buat hal..apetah lagi nak merajuk..i pon jage Ce'to elok-elok..i dah berazam nak jage Ce'to sepenuh hati i..tapi.............

sejak i tinggalkan Ce'to ngan orang lain kat Medan ni selama sebulan lebih,i dapat rase Ce'to dah lain..bukan sebab die dah bencikan i..tapi i tau Ce'to sedih..die dah tak smooth macam dulu..bile die dengan i,i dapat rase die dah bergegar semacam..die macam dah tak larat nak jalan² ngan i..sedihnye bile Ce'to jadi macam tu..

pastu kan,i terus belek-belek Ce'to..i tau ade yang tak kene ngan Ce'to i..i dapat rase yang ade perubahan kat Ce'to i..so,i nak compare Ce'to ngan Ce'to before i tinggalkan Ce'to ngan orang lain..then,i perasan..badan Ce'to dah luke²!! telinge die dah ade kurap²!! kepala Ce'to macam ade bende yang dah loose..bergegar..n sesungut Ce'to kat telinge die pon macam kelaparan..telinge Ce'to dah berubah corak..dah la macam baru lepas orang letak minyak..licin semcam je..tarik sikit pon dah tercabut..huhu..i ingat lagi time i basuh Ce'to dulu..sume tu mane ade..patotla i rase semacam bile bawak Ce'to..i tau dulu Ce'to tak macam tu..i tak nampak pon kurap,luka tu sumer..i tau mesti Ce'to sedih bile orang buat die macam tu..tapi i lagi sedih bile Ce'to dah berubah..

maaf Ce'to..i bukan tanak tolong Ce'to..tapi i tak tau nak buat ape..i tak tau sape yang buat Ce'to macam tu..and i tanak salahkan sape²..i yang buat pilihan untuk tinggalkan Ce'to ngan orang lain..dan i bukan hebat sangat pasal kaum sejenis Ce'to ni..maafkan i,Ce'to..tapi i janji,lepas ni akan belikan something untuk Ce'to..i akan fix Ce'to bile i ade duet..i nak pujuk Ce'to..tanak kasi Ce'to sedih² lagi..i janji Ce'to! i janji!

Ce'to,walopon Ce'to dah berubah sikit..tapi i tetap sayang Ce'to..i akan jage Ce'to elok²..i akan sayang Ce'to sepenuh hati..and i akan pastikan orang yang i sayang pon akan sayang Ce'to macam i sayang Ce'to..im sorry,Ce'to..i love u!!

always loving Ce'to,
Edayu Ateh.


:: IKLAN ::