:: UWANG ::

:: IKUTAN YUKK! ::

Selasa, 11 Juni 2013

nikmatnya solat. :)

Assalamulaikum.

Just nak share satu pengalaman.

Jaga kat emergency room memang penat gila tak boleh duduk. Penat gila kaki dah rasa macam oedem. 

And the only chance to sit down or to bend the leg or waist is surely when i'm performing my prayer. Ya Allah, nikmatnya boleh betulkan pinggang time rukuk, boleh betulkan urat betis time duduk antara 2 sujud, boleh rest kaki time tahiyyat, boleh ringankan kepala time sujud. Boleh rest sebentar sebelum sambung buat kerja di Instalasi Gawat Darurat @ emergency room. Alhamdulillah. Thank you, Allah. :')



Minggu, 12 Agustus 2012

'Aku Islam' atau 'Aku islam'?

Salam and hai bloggers sekalian.

Sengaja update blog tengah malam supaya feel 'lailatul qadar' tu up sikit. Tapi bukan nak cakap pasal lailatul qadar. Bukan. Bukan. But still ada kaitan dengan Islam.

Hmmm. Islam dan islam. Let me tell u one story about Islam and islam. 

Nak dijadikan cerita, hari Sabtu 2 minggu lepas, saya rasa sangat boring. Takde on call. Tak tau nak buat apa. Dari petang dah set dalam kepala malam tu nak main game puas-puas sebab bukan selalu dapat cuti full dari petang Sabtu sampai Ahad. And pagi Ahad tu nak  bangun lambat sebab memang tengah 'cuti'. Heheh. Then, tetiba terbaca status sorang ukhwat yang update pasal ISK (Ini Sejarah Kita) daurah kat rumah dia. Walaupun saya bukan ahli usrah tu, tapi sebab tak tau nak buat apa, saya pun saja tanya boleh join ke tak. Dia cakap boleh. So, after maghrib tu saya terus pecut motor pergi rumah dia memandangkan kompleks rumah kitorang dekat je. And oleh sebab malam tu start usrah dah lewat sebab nak sembahyang terawikh, so terpaksa overnight rumah dia. Masa tu memang tak bawak apa-apa. Just bawak diri and henfon and motor sebab memang tak plan pun nak tidur rumah dia.

By the way, she is the naqibah for the usrah. Walaupun dia sebaya ngan saya, tapi dia sangat bagus dan bertauliah. Cara dia pimpin usrah rasa macam 'wahhhhh' Terasa diri ini sangat kerdil. Cara dia sampaikan ilmu sangat cool. Dan saya rasa memang terkesan dengan apa yang dia bagitau sampai ingat satu-satu and faham and terasa nak update dalam blog. Hehehe.

Malam tu after terawikh, usrah pun start. Kitorang bincang pasal Islam dan islam. Mesti korang pun tertanya-tanya apa beza Islam dan islam. At first saya pun macam pelik. Islam dan islam berbeza ke? Tapi lepas naqibah tu terangkan, baru saya faham apa beza 'aku Islam' dan 'aku islam'.

Let say 'aku Lari' dengan 'aku lari'. Kalau 'aku Lari', kita akan terbayang yang orang tu nama dia Lari. And tak semestinya dia sedang berlari. Tapi kalau sebut 'aku lari', yang terbayang dalam kepala for sure orang tu sedang berlari. 'Lari' dengan 'lari' dua kata yang berbeza. Satu menunjukkan kata nama, satu lagi menunjukkan kata kerja. Macam tu jugak 'aku Islam' dan 'aku islam'. Satu menunjukkan hanya islam pada nama. Tapi satu lagi menunjukkan dia memang mengerjakan islam tu sendiri. Apa yang islam suruh, dia lakukan. Apa yang islam larang, dia elak. Sebab islam pada dia adalah satu kata kerja, bukan kata nama. Get it,dear friends?

So, macamana dengan kita pulak? Kita ni Islam atau islam? Tepuk dada, tanya iman. :)

By the way, malam ni dah termasuk malam-malam terakhir Ramadhan. Ayuh pecutkan amalan-amalan yang baik supaya mala-malam terakhir bulan ramadhan kali ni tak sepi. Bukan senang nak dapat 'extra bonus pahala' macam bulan ramdhan. Takde kita dapat kat bulan-bulan yang lain. Apa lagi dengan 'super extra bonus pahala' pada malam Lailatulqadar. Heheheh. Semoga kita dipertemukan dengan malam yang lebih baik dari seribu malam ni. Aminnn.

Oke lah. Esok saya dah start masuk department baru. Pediatric. Hopefully everything gonna be smooth. InsyaAllah. And last but not least, selamat berpuasa kawan-kawan!


Sabtu, 07 Juli 2012

catheter laboratory time!

Salam and hai bloggers.

Kali ni kena update cepat-cepat sebab malam ni nak kena pegi hospital for night shift or oncall. Just wanna share some pics of my friends and me wearing the radiation-proof coat yang sangat maha amat berat tapi cool. Macam tukang masak pun ada. For your information, this coat must be wear if u wanna enter the catheter laboratory. Ruang ini dipakai untuk melakukan kateterisasi jantung pada patients, whether it is just for angiography  or nak pasang cincin untuk coronary artery. Oke, just cut off the crap. Lets the pics talk! :)










Got to go! Daaaa~

Sabtu, 16 Juni 2012

actually life as a medical co-assistant is not that busy.-truer story- [but is 'truer' exist in english dictionary?]]





Salam and hai bloggers sekalian.


Actually, the only reason i post this entry tonight (or you can say it 'morning' since the clock strike 3 times just now. and obviously i'm not explaining about the time! *facepalm*) because i'm not that sleepy. My heart beats fast since i just finished watching a creeeeeeepy movie. And i'm scared to sleep. That's all.

And and and. Sebab tak boleh tidur so i decided to post this entry. Seperti yang telah disebutkan di atas, i mean the title, so i'm gonna make a correction here. And you can read the title again. And compare with my last entry. And that's the point. And why there's so many 'and' here?

Okay lah. Just cut the crap. I just wanna share some photos about how my co-ass life actually look like. I repeat, it was not that busy. But i think its depends on the department. As i just finished my second department today, so i can make a conclusion that this department is busy only in the first 6 weeks. After masuk stase luar (which means bertugas kat hospital luar), everything seems to be very santai. Very-very santai actually. 3 months in internal department still can't change me. I am still lazy me, movie-addicted an etc. Ooooo no no no. You can't change me, interna! Wahahahaha *evil laugh*


last day at internal department

we are hot!!! (since we re in the microwave~)

they said this kinda K-pop action called CIBI (CB is stands for cherry belle, one of popular girl band in Indonesia)

"okay, just act like you're normal person, guys," said the photographer. "Ok!" 
waitttt! so you think we re not normal, huh? T__T

with a senior who is gonna be a specialist, Abg Andy. :)
with kelompok ganding!

this crap is made by me! (but they said this is creative! haha)

the super senior, Kak Ira. and she's so beautiful. 

Kak Olga in the houseeeee~

 
and this is US! 

Im gonna elaborate this entry some other time because i think im gonna sleep now. Wish me luck. Haha.

Rabu, 09 Mei 2012

life as a medical co-assistant is very damn busy-true story

Salam and hai bloggers.

"Berkurun lama, kurahsiakan, cintaku padamu~~~" Actually nak cakap berkurun lama tak hapdet blog. Tapi teringat lagu rock kapak tersebut.

Seperti yang telah diterangkan pada tajuk entry, itu je laa saya nak cakap kali ni. I have no time anymore to update my blog. Memang dah tak ada harapan untuk jadi femes macam Fatin Liyana yang dah masuk tivi sekarang ni. By the way, tadi saya ada tengok video dia masuk tivi. Comel. Tapi lagi comel dia kat luar. Hehehehe. Ehh, dah terpesong dari niat asal untuk update blog.

Maybe sebab kali ni masuk department busy, so terpaksa laa terima hakikat yang saya dah takde masa nak update blog. Datang singgah sekali sekala sekadar nak bersihkan sawang labah-labah dan pecahkan busut anai-anai tu boleh laa. Ye laa, sape lagi nak jenguk blog ni kalau bukan tuan dia sendiri. Ye dak? (sedih betul!)

Oleh sebab tak nak kasi entry kali ni nampak kosong, so saya sertakan bukti-bukti kukuh yang menyatakan saya sedang busy sekarang. Heh.



last day di ruang rawat inap (ward) interna, rumah sakit haji adam malik

second departement: interna

one of the cutest and nicest PPDS

kacau-kacau kak ayu (not me!)

my sporting group

 
our first department : gigi dan mulut.

on call @ jaga malam

my indonesian friends~ :)

my very-best-team-jaga eva! 

Dah malam ni. Got a lot of work to do. Nanti setengah tahun lagi saya update lagi k. Hahahaha. Daaaa~

Jumat, 23 Maret 2012

ingat comel ke nak berahsia benda macam ni?

Assalamualaikum and hye.

Setelah berfikir semasak-masaknya, saya pun decide nak update blog instead of membaca jurnal gigi dan mulut walaupun esok ada post test sebab saya malas dah nak mengadap tulisan-tulisan. Biar saya pulak yang menulis. Hahah.

Sekarang ni nak story pasal rahsia. Korang mesti pernah terbaca atau tertengok cerita pasal sepasang kekasih yang salah sorangnya menderita penyakit kronik yang boleh bawak maut tapi thinking that this thing might make her girlfriend or his boyfriend sad, he or she decided to keep it by his/herself and staying away from orang yang dia sayang or suka tu walaupun dia tahu yang kekasih hati dia tu sayang gila kat dia. And in some stories, this characters dibawak oleh sebuah keluarga. Meaning that yang sakit tu salah sorang dari family members tu. Then terjadilah peristiwa-peristiwa yang menyayat hati perasaan jiwa dan raga bila yang sakit tu mati dan tinggalkan wasiat mintak maaf and explain all the reasons about what happened. And orang yang sayang dia ni pun menangis tersedu-sedu, dan tak kurang juga yang menyesal sebab pernah marah orang yang sakit ni and etc etc. Ahhh, typical sad-ending of love stories.

Saya sebenarnya kurang bersetuju dengan segelintir manusia  (wahh ayat dah macam pemberita) yang suka laa nak secret-secret tentang penyakit dengan alasan dia tak nak orang sedih or kesian or whatever laa perasaan touching towards him or her. Even kalau benda ni jadi kat diri saya sekalipun, saya takkan buat macam tu. Mungkin orang akan cakap,"eleyhh, saja laa tu nak mintak kesian orang tu, then cakap dia ada penyakit kronik blablabla" tapi lantak laa. Saya kisah apa dengan mulut orang tu. 

Bagi saya, biarlah orang tahu from the very beginning yang saya memang ada penyakit so that after saya dah tak ada nanti tak perlu lah nak sedih-sedih or marah or menyesal sebab tak tahu yang saya ni sebenarnya sakit. Let say if kita berahsia dengan parents kita yang kita sebenarnya ada penyakit, pastu nanti bila kita dah tak ada parents kita rasa macam loser sebab anak sakit pun dorang tak tahu then rasa menyesal sebab tak jaga kita betul-betul then sedih sangat and of course laa it keep haunting our parents. Dosa wooo buat parents kita sedih. Dah laa dah mati, cemana nak tebus balik dosa tu? And the same thing happen to our wife or husband bila kita rahsia-rahsia pasal kita sakit. Mesti dia akan sedih memanjang sampai kadang-kadang ada yang tak sanggup nak cari pengganti sebab menyesal tak jaga kita betul-betul. Haaa, tak kesian ke kat orang yang sayang kita tu? Kesian kannnnn. Tapi lain cerita laa kalau nak berahsia dengan kekasih or crush or orang lain yang takde kaitan dengan kita. Sebab kalau kita berahsia sekalipun, bukan dapat dosa. Lagi bagus adalah. Hehe.

The point is jangan buat orang yang kita sayang sedih after kita tinggalkan dorang. Perhaps my imagination about this kinda story is way too high compared to the reality, but what im trying to say is tak guna kita nak berahsia dengan orang yang kita sayang when the secrecy is only makes them sad and live in upside-down world and at that time, we can do nothing untuk perbetulkan balik keadaan. Kalau betul kita sayangkan orang tu, kita takkan buat dia menangis atau sedih walaupun kita dah takde. 

Ehh, rasa macam sedih laa pulak entry kali ni. Dah laa. Emosi sangat pun susah jugak. Hehehe. That's all for this time! Bye bye! :)


Selasa, 06 Maret 2012

white coat ceremony @ janji sarjana kedokteran @ angkat sumpah co-as.

Salam and hai bloggers sekalian.

Kali ni nak update pasal 'White Coat Ceremony' @ 'Janji Sarjana Kedokteran'. For your information, white coat ceremony ni akan dilakukan oleh medical students before masuk clinical. Semacam akur janji laa. So, pada hari Khamis minggu lepas, saya dan kawan-kawan yang lain disumpahkan sebelum menjadi seorang clinical student. Haa, scary tak bunyi dia? Hahaha. Kat bawah ni antara gambar yang saya sempat snap. Sebab terlalu busy nak mengisi borang and so on.


me, thinking about the future


my groupmates


my darlings


my babes

Hmm. Seems like that's all for this time. Actually malas nak update sebab benda ni macam nothing je pun. Tapi takpe laa. At least tuan blog ni hidup lagi. Hahaha.

:: IKLAN ::